Aangesloten bij VNM

Op donderdag 26 april is er een delegatie van het Verbond Nederlandse Motorbootsport (VNM) bij ons op bezoek geweest voor een uiteenzetting over dit verbond. Het VNM is vanuit het KNMC ontstaan en afgesplitst, maar participeert nog wel in het KNMC. Dit kleine verbond is zoals de naam het ook zegt een belangenorganisatie voor voornamelijk motorbootsport. Het grotere KNMC is meer een organisatie voor de zeil- en wedstrijdvaart. De meeste leden (motorbootvaarders en zeilers) van watersportverenigingen zoals die van ons, nemen geen deel aan wedstrijden en zijn meer recreatievaarders. Het VNM is een organisatie die uitsluitend uit vrijwilligers bestaat, met slechts 1 parttime dame op het kantoor voor administratie.
Het bestuur heeft op de bestuursvergadering van 26 april 2012 besloten participant te worden van het VNM.

Nu we aangesloten zijn bij dit verbond, levert dat voor zowel de vereniging als voor onze leden veel voordelen op. Op bestuurlijk- en juridisch gebied kunnen zij ons als bestuur adviseren, maar ook op vaartechnisch en havengebied hebben zij veel kennis en expertise in huis. Een groot pluspunt is ook dat wij via het VNM de helft van de ecotax (energiebelasting) op onze electra jaarnota kunnen terugvorderen, wat behoorlijk wat extra geld op jaarbasis oplevert voor onze clubkas. Maar zo hebben onze leden weer het voordeel dat ze bij andere bij het VNM aangesloten watersportverenigingen korting kunnen krijgen op bij voorbeeld passantengeld. Dit is zeker geen verplichting van het VNM uit, verenigingen mogen dit zelf uitmaken. Echter bij veel verenigingen zijn dus kortingen mogelijk zoals de 2e overnachting gratis of half geld, maar ook andere acties zijn denkbaar. Voor een overzicht van deelnemende watersport verenigingen zie de website van het VNM.

Uiteraard zullen verenigingen die een kortingsactie hebben, wel vragen of men lid is van een vereniging die eveneens aangesloten is bij het VNM. U kunt dan verwijzen naar de website van het VNM en aantonen dat onze vereniging aangesloten is. Een andere belangrijke taak van het VNM is belangenbehartiging van watersport en met name recreatievaart in het bijzonder. Zo kaarten zij knelpunten in vaarwegen en vaarroutes aan en heeft o.a. het VNM een zeer belangrijke en doorslaggevende rol gespeeld in het van tafel krijgen van de destijds voorgestelde vaarbelasting. Kortom, het levert ons als vereniging veel voordelen op en o.a. extra penningen voor de clubkas, onze leden kunnen bij sommige clubs korting op b.v. passantengeld krijgen en het VNM heeft een participant er bij. Dus een mooie win/win/win-situatie.

Het bestuur.