Wel of geen AED?

Tijdens de laatst gehouden ledenvergadering hebben we het o.a. ook gehad over de aanschaf van een AED (Automatische Externe Defibrillator). De idee was om een AED als geschenk van de leden aan de jarige vereniging aan te bieden. Los van de vraag of de leden ca. 2.000 euro bij elkaar willen brengen om dit te kunnen bekostigen ontstond er ook een discussie over nut en noodzaak van dit apparaat. Uit de gesprekken kwam duidelijk naar voren dat we eigenlijk onvoldoende kennis hebben om dit te kunnen bepalen.

Om iedereen in de gelegenheid te stellen een mening te vormen en kennis op te doen, stel ik voor om via onze fantastische site hierover een discussie te voeren.

Mijn stelling is dat iedereen in staat is om een AED te bedienen (zelfs zonder bijzondere cursus), dat een AED op onze haven niet mag ontbreken en dat de kosten van ca. 50 euro per lid wel eens de beste investering kan zijn die je in je leven hebt gedaan.

Van de site www. aed.nl heb ik onderstaande tekst geplukt om iets meer achtergrondinformatie te verstrekken. Op deze site is veel meer informatie te vinden.

Wat is een AED?
De Automatische Externe Defibrillator (AED) is een apparaat dat het hart van slachtoffers van een hartstilstand (circulatiestilstand) m.b.v. elektroschokken weer op gang kan brengen. In de eerste minuten na een hartstilstand is er doorgaans sprake van een ritmestoornis. Het hart staat dus niet stil, maar beweegt in een ongecoördineerd ritme, waardoor het bloed niet meer wordt rondgepompt. Door toediening van elektroschokken kan het normale ritme weer worden hersteld. Hoe sneller hulp met de defibrillator geboden wordt, hoe groter de kans op overleven zonder blijvende schade aan hersenen en andere organen. Doordat het apparaat zelf aangeeft wat er moet gebeuren, kan het ook gebruikt worden door niet-professionele hulpverleners.

Kan ik als leek een AED bedienen?
De Automatische Externe Defibrillator (AED) is gemaakt voor gebruik door vrijwel iedereen. De AED is te bedienen na een korte instructie. Onderzoeken hebben bewezen dat na een hartstilstand een snel toegepaste defibrillatie de overlevingskans enorm verhoogt. Het maakt niet uit wie de defibrillatie toepast. Het gaat er om dat dit zo snel mogelijk gebeurt.
(Overgenomen van de site: www.ead.nl )

Auteur van dit bericht: Harry de Bruin

9 gedachten over “Wel of geen AED?”

 1. Hallo Discusie Forum,
  Ik ben het met ieder eens dat het goed is om een AED te hebben op onze jachthaven, want zoals Bert zegt: Als hij maar een keer gebruikt zou worden dn is het de aanschaf waard. Ook degenen die zeggen dat als je in je boot bent en het overkomt je dat het dan niet helpt daar ben ik het mee eens, maar desondanks prevaleert de stelling dat het ten allen tijde beter is als er wel een is.
  Ook van mij mag je op € 100,00 rekenen als bijdrage aan een AED te zijnertijd.
  Aad Scholtes
  box 36

  1. Hallo Tinus,
   Rekeningummer is de zelfde die achterop het schippertje staat en waar je het liggend naar overmaakt. Maar betaling komt t.z.t. wel als we tot aanschaf over gaan. Ik sprak gisteren op de steiger de andere sponsor van €100,00 en had geen bezwaar als ik zijn naam bekend maak en is: Jan van der Snoek van de “Jonge Thijs”. Ik zelf wil een bijdrage leveren van € 75,00 en brengt de teller op € 325,00. Mooi begin.

 2. Tinus haretelijk dank voor de sponsoring namens jouw bedrijf. Met de eerder toegezegde € 100,00 staat de teller nu op € 250,00
  en dat is een mooi begin! Mogelijk kunnen andere leden ook het bedrijf waar ze werken of in hun omgeving een verzoek doen tot sponsoring.
  Ik wil graag voor bedrijven die onze AED sponsoren GRATIS eenmalig een advertentieruimte van 1/3 pagina in het Schippertje aanbieden, en particulieren die een duitje in het zakje doen een eervolle vermelding geven indien men dit zou willen. Dus Tinus, stuur mij wat bedrijfsinfo en je logo en ik maak t.z.t. als de AED er komt een mooie advertentie voor je.

 3. Beste leden,

  Wellicht is er wel een instantie of bedrijf genegen om de AED te ‘sponsoren’. Mooi om het maatschappelijk belang naar voren te brengen….

  Zoals wellicht bekend zal ik me nader gaan verdiepen omtrent de veiligheid op onze jachthaven. Ik wordt hierbij geholpen door een jonge vriend die hiervoor in opleiding is (Veiligheids Adviseur). Hopelijk kunnen wij snel naast de aanschaf van een AED ons gevoel, en dat van onze passanten, van veiligheid verhogen op onze jachthaven door diverse aspecten te verbeteren of aan te passen…..

  Groet,
  Ben Smit

 4. Beste leden,
  Namens mijn bedrijfje wil ik 150Euro bijdragen.
  Je leeft maar EEN keer.
  Kopen dat ding.
  Met vriendelijke groet,

  Tinus van der Zanden.
  Box 2 Maatje
  Loonbedijf BaPuDa
  J.P.M van der Zanden
  Willem de Zwijgerlaan 47
  2641 hs Pijnacker

  Tel: 06-38900102
  Fax: 084-7120120
  KvK: NL. 27293257
  Btw: NL. 179216430B01

 5. Rob,
  op internet is heel veel informatie te vinden over wat je moet doen bij een hartstilstand. Zie hieronder een stukje over de eerste 6 minuten na een hartstilstand.

  Wat te doen in de eerste 6 minuten na een hartstilstand.
  Iedere week worden 300 Nederlanders getroffen door een hartstilstand. Dit kan iedereen overkomen, jong, oud, man en vrouw. Dit gebeurt in de meeste gevallen in of om het huis. Slechts 5 á 10% van de slachtoffers overleeft deze hartstilstand!

  Doeltreffende hulp van omstanders is van belang. De eerste 6 minuten na een hartaanval zijn het allerbelangrijkst. De overlevingskans stijgt dan naar 50 tot 70%.

  Wat te doen in de eerste 6 minuten na een hartstilstand:

  Bel 112 en vertel waar je bent en wat er aan de hand is
  Begin met hartmassage en beademing! Zo blijft het bloed stromen. Gebruik een AED (automatische externe defibrillator)

  Meer informatie is te vinden door te klikken op onderstaande link:

  http://www.hartaanval.nl/content/6-minuten/6-minuten.asp

  1. Het bericht van Harry was bedoeld om op onze site een discussie te starten, maar er zijn er nog niet veel die zich hier melden ;-) Wat mij betreft is het antwoord op de vraag of we een AED moeten plaatsen vrij simpel: doen!
   Op internet zijn verschillende discussies te lezen over het nut van een AED, maar ik beweer dat er nog niet veel is aangetoond dat een dergelijk apparaat geen zin heeft. Slechter wordt niemand er van, en al kan het maar één leven redden dan hebben we het geld er al uit.
   Onderweg in Zuid Holland en Zeeland heb ik op diverse andere havens ook een AED zien hangen, voorzien van een fikse poster ernaast die duidelijk aangeeft hoe je (ook als leek) moet handelen. Nou ben ik niet zo’n volgertje, maar dit voorbeeld wil ik wel navolging geven op onze haven. Dus wat mij betreft, nogmaals: schaf zo’n AED aan!

 6. Op zich is het een heel goed idee om een AED op onze haven te hebben, zeker gezien de gemiddelde leeftijd van onze leden. We kennen allemaal de discussie die op de afgelopen ALV gehouden is (althans de leden die aanwezig waren). Er waren enkele leden direct voorstander, (Ik weet zelfs een lid, noem hier geen naam, naar die bood spontaan aan € 100,00 bij te dragen als de vereniging tot aanschaf zou overgaan.) andere leden waren wat terughoudender en gaven een voorbeeld van stel iemand krijgt in zijn boot een hartaanval, en is alleen aan boord, dan is hij of zij niet direct in beeld en komt een AED waarschijnlijk te laat. Andere waren van mening dat we erg dicht bij het ziekenhuis gesitueerd zijn en het beter is snel 112 te bellen. (Dat moet sowieso, los van wel of geen gebruik van een AED) Kort en goed de voors en tegens zijn genoeglijk bekend. Ik denk dat voor sommige ook meespeelt als belemmering de hoge kosten van aanschaf van een AED, dat ligt zoals Harry ook al aangaf richting de € 2000,00. (Ze worden overigens wel steeds goedkoper en zijn er al van rond de € 1500,00) Mogelijk zouden we ook kunnen bezien wat de vereniging nog zou kunnen bijdragen en aangevuld met de € 100,00 van het voornoemde lid, kunnen we voor het resterende bedrag kiezen voor een model dat de vereniging de AED aankoopt en het restant bedrag dus voorschiet en we als leden niet meteen de volle mep op tafel hoeven te leggen maar b.v. verdeeld over 2 of 3 jaar dit aan de vereniging terug te betalen (doneren). Dan praat je misschien over 15 euro per jaar of iets dergelijks. Maar over een mogelijke voorschot van de vereniging moet uiteraard de penningmeester beslissen of dit kan en verantwoord is. Mogelijk helpt dit model sommige mensen die twijfelen vanwege het kostenaspect over de drempel. Ik ben een voorstander van een AED alhoewel ik denk dat dit ook een diefstalgevoelig artikel is. Daar zou als we tot aanschaf zouden overgaan, nog een pasende oplossing voor gezocht moeten worden. Misschien een kleine “vitrinekast” in de Piet Heyn, waarvan het glas ingeslagen moet worden of wanneer je hem van de muur pakt er een alarm afgaat of zo’n soort oplossing. Uiteraard wordt het definitieve besluit wel of geen AED op de a.s. ALV van januari 2012 genomen. Ik ben zeer benieuwd naar een ieders mening. Ik hoop dat ik hiermee een aftrap gedaan heb op de vraag en stelling van Harry en er meerdere leden zullen volgen op dit forum!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.